Noen eksempler jeg kom til å tenke på:
Eikås
Nerdrum
Om du nå har begynt å tenke at iallfall noen av disse ikke var helt ukontroversielle har jeg klart å få deg inn på rett spor her; ALT avhenger av blikket til mottaker!
Så kan vi jo moro oss med å være enige eller uenige om hva som likner mest og minst på K.....
(Men å ha en slags assistent, slik K har i Geir, synes jeg blir noe patetisk, spesielt fordi de portrettene han blir satt til å lage er de mest forskjønnende, som når han roser K opp i skyene og samtidig ikke levner modernistene noen ære, det er som et flaut ekko fra salige Arnulf Øverland og 'Tungetaledebatten'.)
Da jeg først var begynt å tenke i disse metaforiske vendinger var det gjort, særlig fordi det sist utgitte nummer av 'Vinduet' har følgende forside: Oppløsningen er dårlig, men om du ikke har sett 'originalen', kan du her kanskje ane sikkerhetsnålen i munnen; bildet er åpenbart manipulert og K kan ikke lenger få sagt noe. Redaksjonen i 'Vinduet' har med denne forsiden laget en humoristisk kommentar både til den posisjonen Min kamp-bøkene og media har satt han i, og samtidig problematisert selve framstillingsformen i bekjennelseslitteraturen: Trenger vi egentlig 'På sporet av meg selv gjennom 3000 sider'? Etter andre bind er det altså sidetallet som bekymrer meg mest; kan K egentlig uttrykke seg i kortform når han skriver? (Muntlig kan han det utvilsomt, skal vi tro teksten) Jeg må iallfall porsjonere teksten ut over et lengre tidsrom enn utgivelsene, nå blir det godt å lese noe helt annet!!
OK. Hvis det er en kronologi i dette; barndom i bind 1, ungdom i 2, osv. Når dukker da forfatterdebutanten opp? I bind 3, 4 eller 5 ?
SvarSlettNeida, slett ingen kronologi i verket til K, han hopper og spretter rundt i sin essayfortelling - med bravur.
SvarSlettVeldig morosam analogi til biletkunstnaren. Ein serie sjølvportrett, ja! Det er jo akkurat det det er. 'Kunstaren som plaga ung mann', 'kunstnaren i tårer på fly', 'kunstnaren i arbeid', 'kunstnaren ser sin døde far', 'kunstnaren i fylla', 'kunstnaren tenker', osb. Kjenner at ei slik kunstbok ville eg skatta høgt. Hadde eg vore biletkunstnar skulle eg søren meg stole ideen!
SvarSlettSjølv er eg i ferd med MK1, no, og finn store mengder likskapar med 'Ute av verden' (som eg las i jula) i sjølve forteljinga og karakterane.
Det er forresten ikkje 'greitt' at eit verk er kvalitetsmessig ujamnt berre fordi det forfattaren sjølv har meldt ifrå om det på førehand, er det?