Hjernen er ganske trendy for tiden , og hvis det medfører at vi tenker mer - og bedre -- må det være bra, tenker jeg, og har derfor lest i to bøker om hjernen. Joda, du forstod det riktig, selv om dette er populære framstillinger, beregnet på å bli lest i sammenheng, ble det brokker på meg.
Lone Franks 'Den femte revolution' begynte lovende, med en frisk framstillling av hvordan hun hadde nærmet seg området, bl.a med en (kritisk!) gjennomgang av et prosjekt i USA (hvor ellers?) som mener å kunne måle utslag av religiøse åpenbaringer direkte ut fra registrert hjerneaktivitet. Det var også en interessant innledning som satte dagens (boken er to år gammel!) interesse for topplokket inn i en større, historisk kontekst. Men etterhvert vandret tankene mine vekk... Så jeg prøvde meg på en jeg hadde fått anbefalt: Jill Bolte Taylors 'My Stroke of Insight. A brain scientist's personal journey'. Dette er den dramatiske beretningen om hjernespesialisten som selv får et alvorlig hjerneslag, og bruker åtte år på å bli velfungerende igjen. Jovisst er det interessant å lese om hennes opplevelse av slaget; hvordan hun først ikke skjønner hva som foregår, via en indre jubel da hun tenker at hun skal få oppleve noe som hun 'alltid' har vært opptatt av fra innsiden, til dyp redsel da hun føler at hun holder på å gå over i flytende (!) form. Boken er ganske lettfattelig og med en rekke snitt av hjernen for å illustrere underveis. Og det var kanskje følelsen av å sitte på skolebenken igjen som fikk med til å nynne på en deLillos låt etterhvert, helt alene, mens øynene søkte mot romanenes forjettede land...
Litt uklart: er dette noe du anbefaler? :-)
SvarSlettJeg leste at deLillos skulle fremføre hele dobbeltalbumet "hjernen er alene" i operaen her i Oslo - høres ut som en begivenhet av de sjeldne.
Ja, det er vel uklart fordi jeg ikke er helt enig med meg selv! Det jeg leste var jo interessant nok, likevel falt jeg altså av lasset, og jeg pleier ikke egentlig å gi opp en bok så fort som jeg gjorde med begge disse.. Om jeg anbefaler kommer nok an på om du har lyst til å lese om hjernen eller ikke. Synes ellers deLillos burde ta med seg hjernen sin til Bergen snart!!
SvarSlettHøres ikke ut som tiden var moden for populærvitenskap akkurat nå! Boka om hjerneslaget har jeg hørt om på radio, det virket veldig interessant i grunnen. Særlig da hun drev med opptrening igjen og oppdaget at hun gjennom å være bevisst på hva hun ville trene på kunne bestemme hva som ville prege livet hennes. Husker noe om at hun bestemte seg for å ikke trene opp sinne-nervebanene noe særlig, siden hun mente at det ikke kunne bidra med noe positivt i livet hennes. Det er tankevekkende selv for oss andre som ikke har fått hjerneslag! Leser populærvitenskap selv for tida forresten, men er også fristet av romanenes forjettede land... Spesielt når man også har en jobb som involverer lesing av fagbøker blir det gjerne litt sånn.
SvarSlettDu må være en oppmerksom lytter Marianne! Jeg tror jeg er i ferd med å bli for gammel til å ville bruke tid på bøker som ikke trigger meg på ett eller annet vis... Apropos, dere er vel begge i gang med Ks bind tre, hørte den skulle være i salg i går!?
SvarSlettJeg har bestilt den på nett, den kommer vel en av dagene. BT's anmelder mener den er den svakeste av de tre så jeg, så det blir spennende å se.
SvarSlettInteressant å lese anmeldelsene i Aftenposten og Dagens Næringsliv; i begge legges det vekt på at dette er en mer tradisjonell oppvekstskildring, men mens A er noe skuffet påpeker Farsehtås i DN at det er nok en god bok fra K. En må nok bare lese selv!
SvarSlettDette har ingenting med innlegget over å gjere, men eg tenkte bare eg skulle tipse deg om Lyran sitt "Nobelalfabet": http://lyrannobel.blogspot.com/search/label/Nobel-alfabetet , viss du ikkje kjenner til det allereide. Du viser jo ei viss interesse for nobelprisar, så eg tenkte kanskje du syntest det var spennande.
SvarSlettTakk skal du ha Bai, kjekt med tips. Eg trur ikkje eigentleg at eg er så veldig interessert i verken nobelprisar eller andre prisar, med eg er ein hund etter listar, du veit: Dei ti beste ..., som mange menn, trur eg, jf Nick Hornby's 'High Fidelity*, om du kjenner den. Tar slike meldingar som teikn på at du har masteroppgåvaa under kontroll, kanskje du er ferdig? Vil du snart fortelje kva du har skrive om?!
SvarSlettBehovet for å tenke på andre ting er større enn kontrollen, men kontrollen er vel innafor rekkevidde den også. Eg har ikkje så lyst til å skrive så mykje om innhald og problemstilling på nettet, før eg har fått sensuren - og den tar vel nokre lange veker etter levering.
SvarSlettLister er notert. Hadde inntrykk av at det var nobelinteressa som var høg.
Ikkje rart du trudde eg er ein nobelprisfrik når eg har brukt mukje plass og tid på dette, men det blir jo og ei liste!
SvarSlettforstår sjølvsagt at du er forsiktig med å offentleggjere noe før sensuren, men håper du ser at eg er oppriktig interessert!