onsdag 16. oktober 2013

Munro: Dear Life

novellesamling
Utgitt 2012,
319 sider.














Det er vel en fire-fem år siden jeg for alvor begynte å heie på Alice Munro i forbindelse med Nobelprisen i litteratur. Det var iallfall etter at jeg hadde lest Selected Stories (97-utgave), en fantastisk introduksjon til forfatterskapet hennes, med 28 utvalgte noveller fra de sju første samlingene hennes. Siden har jeg lest i sin helhet samlingene Runaway ( se her ) og Too Much Happiness ( se her ) og nå altså den ferskeste og sannsynligvis siste, så sier hun i alle fall selv. Da gjenstår tre novellesamlinger og hennes ene roman for meg som leser.. Nei, det er jo en god del (hvor mange? dette må jeg finne ut!), noveller fra de sju første samlingene. Dessuten ikke bare kan jeg lese så å si alt opp igjen og oppleve stadig nye sider ved tekstene, jeg vil heller si at dette er tekster som bør leses minst to ganger, for dette er rike tekster!

Jeg opplever Munro som en som liker å skrive poengtert og konsentrert; det er ikke mye unødvendig fyllstoff i tekstene hennes. Samtidig er det ofte flere lag og  sammensatt, med en kompleks historie i bunn, noe som uansett fortellermåte selvsagt krever plass. Dette har resultert i mange usedvanlig omfangsrike noveller, samlingen Runaway inneholder f.eks ikke mer enn åtte noveller på bokens 335 sider. En vanlig innvending jeg ofte hører om jeg spør noen om hvorfor de leser lite noveller (og det gjør så å si alle, leser lite noveller altså) , er at de blir frustrert av å forlate interessante karakterer med det samme de har begynt å få tak på dem. Hos Munro tør dette være mindre problematisk, eller som min mor sa til meg senest i dag etter  å ha gitt seg i kast med Utvalgte noveller; 'vanligvis er jeg ikke så begeistret for noveller, fordi det tar tid å få tak på skikkelsene og så skal en gjerne forlate dem like etterpå, men Munro har så gode beskrivelser at jeg fikk tak på alt med en gang!' Ja, vi har å gjøre med en forfatter som i sitt uttalte prosjekt om å beskrive hva livet er (ingen falsk beskjedenhet der i gården!), ikke er redd for å fortelle komplekse historier, men som gjør det med en slik grad av presisjon at det ikke blir komplisert for leseren!

Dear Life er nærmere den tradisjonelle novellesamlingen enn mange av hennes tidligere med sine fjorten tekster over 319 sider, men også her finner vi 'konsentrerte romaner', se f.eks 'Corrie' som med sine 20 sider inneholder en historie som med små grep kunne vært bygget ut til en god thriller på mange hundre sider.

De fire siste tekstene i samlingen blir introdusert på følgende vis:
'FINALE
The final four works in this book are not quite stories. They form a separate unit, one that is autobiographical in feeling, though not, sometimes, entirely so in fact.  I believe they are the first and last - and the closest - things I have to say about my own life.'

Dette er sunn nytelse!

3 kommentarer:

  1. Eg har tenkt at eg skal gjere meg ordentleg kjend med Munro sitt forfattarskap heilt sidan du begynte å heie på henne i nobelprissamanheng, men eg har ikkje komme så langt ennå. Vel, i år er det Munro-haust. Eg har lasta ned Too much happiness nå og gleder meg veldig til å ta fatt på forfattarskapen hennar.

    SvarSlett
  2. Ja, jeg ser du har invitert til samlesing rundt Munro. Smart trekk å oppfordre til å ta ulike tekster! I tillegg har du fått kick på Atwood; det blir en canadisk førjulstid for deg altså. Jeg har bare lest 'Before the Flood' av A og likte den ikke noe videre, men så omtykt som hun er bør hun nok få en ny sjanse ved leilighet

    SvarSlett
    Svar
    1. Bli med på lesesirkelen til Line, då vel. The Handmaids Tale står som ein klar 2013-favoritt, og eg har bare lese 28% av boka.

      Ja, eg tenkte det var ok med ulike tekstar. Det var eit innfall (anfall?), eg har som sagt dårleg samvit over å ikkje ha lese Munro endå, og tenkte at det kunne vere moro med litt blogg-fokus på henne den 10. desember. Det kan sikkert bli interessante diskusjonar rundt forfattarskapen, sjølv om vi ikkje les same boka, tenker eg.

      Slett