torsdag 19. september 2013

Berg: Slik skjer det ikke


 Noveller
Utgitt av Kolon 2010
94 sider.

Line Berg debuterte med denne novellesamlingen i 2010. Her er ni noveller, alle på +/- 10 sider, slik at samlingens siste paginerte side bærer nummeret 94. Innenfor disse rammene er det mangt å fundere på; mange av tekstene vil kunne trigge både tanker og følelser hos leseren Når tekstene i tillegg er velskrevne, er det grunn til å snakke om en imponerende debut.

Novellene vi møter her har et slags fellestrekk ved å etterlate seg et visst ubehag, enten det er  enken på over nitti som viser seg å konstruere situasjoner i heimen som så å si tvinger naboen til å innta hjelpemodus, eller det er bonden som har mistet både kone og sønn, og som vi møter den dagen gården skal overlates til fremmede.

Tittelnovellen, Slik skjer det ikke, gir assosiasjoner til Stig Dagermans fantastiske Att døda ett barn fra samlingen 'Nattens lekar' (1947), uten å kunne oppvise den samme nervepirrende intesiteten, det er mao fortsatt et hakk opp til sjangerens mestere, men Line Be rg har utvilsomt talentet.

1 kommentar:

  1. Tittelnovella har eg brukt mykje på VG1, som introduksjon til novellelesing. Veldig fin oppbygging og klart vendepunkt og alt det der. Absolutt ei god novellesamling.

    SvarSlett