torsdag 25. april 2013

Blom: Kitten

Kirsti Blom.
Kitten
Oktober 2003,
Roman 213 sider

Dette er historien til en eventyrlysten, ung nordmann ca 1900. Som så mange unge menn på den tiden dro han tidlig til sjøs, ja allerede som syttenåring har han seilt to ganger jorden rundt. Vi følger han imidlertid på det som viser seg å bli hans siste ferd, dypt inn i Kongo etter at han har latt seg binde i tre år til å være offiser i den belgiske stats styrker, som vi vet styrte dette enorme landet med jernhånd. Det mangler da heller ikke på blodige scener eller ytre dramatikk i den fint komponerte historien.

Det er like fullt først og fremst i skildringen av Kittens indre liv jeg blir imponert; forfatteren gjør det svært troverdig og synes å ha svært god forståelse for de utfordringer som en ung mann må ha hatt på den tiden, ikke minst på det seksuelle planet.

Siden det er formet som en jeg-fortelling får vi også inntrykk av Kittens direkte tanker og følelser, og han framstår etterhvert som et offer for stedet og situasjonen; omtrent halvparten av de unge europeiske menn som kom til Kongo på denne tiden i samme ærend som Kitten, døde, og det synes nesten uunngåelig at ikke skjebnen også skal innhente han. Vi får høre om en del symptomer ettersom vi nærmer oss slutten, og en mer medisinsk kyndig person kan antakelig stille en diagnose på grunnlag av disse.  Jeg må nøye meg med å spekulere og gjette (malaria?),

Om en vil kan en lese en god del inn i teksten, noe jeg mener er en av dens sterke sider, den aktiviserer så å si leseren, samtidig som jeg får en sterk følelse av å ha opplevd noe som kunne ha vært et reelt liv og ditto død i en alder av 23 år.1 kommentar:

  1. Blom er ein forfattar eg ikkje har høyrd noko verken frå eller om, sidan eg pliktskyldig kjøpte ei bok av henne, etter eit heller pinleg forfattararrangement for studentar med tre oppmøtte, arrangøren og intervjuaren inkludert. Nå hugser eg ikkje tittelen på boka, men ho står i bokhylla. Eg vurderer å finne ho fram, etter denne påminninga.

    SvarSlett