onsdag 19. september 2012

retrospektivt hjørne: Forfattere jeg alltid vender tilbake til

En av mine desiderte favorittmedbloggere, Bjørg i 'Mellom linjene' (tidligere Bai i 'Boklesebloggen min') utfordret oss i forrige uke med å etterlyse våre favorittforfattere (slik tolker iallefall jeg det). Dette er vanskelig, jeg har store problemer med å velge ut blant ganske mange som jeg liker godt. Så slo det meg heldigvis at jeg uten videre gjerne kunne dele inn i døde og nålevende og på den måten få doblet antallet. Jeg begynner selvsagt med de nålevende, de døde er jo døde... og jeg understreker at det er ingen intern rangordning blant de jeg har plukket ut, de kommer rett og slett alfabetisk.. Alt er i tillegg basert på det jeg velger å inkludere blant det de har skrevet; er det noe jeg ikke har lest eller synes ikke holder mål så skal ikke det ødelegge for nominasjonen. Når det gjelder spørsmålet om hvorfor jeg liker disse så godt, har jeg ofte ikke annet å si enn at de skriver på en måte og om noe som fenger meg. Jeg har klart å begrense meg til følgende ti nålevende:

J.M.Coetzee



En av flere av de jeg har valgt ut som har fått nobelprisen i litteratur, men som jeg til min egen tilfredshet 'oppdaget og begynte å lese lenge før prisen var et faktum. Den første jeg leste, 'Waiting for the Barbarians', gjorde inntrykk, men det var nok 'Disgrace', en sterk historie om sosialt fall, som fikk han inn på denne listen. Vil også anbefale 'Age of Iron' og 'Slow Man', samt de selvbiografiske 'Boyhood' og 'Youth'.


Per Olof Enquist:


I mine øyne Nordens fremste nålevende forfatter. Jeg ble i ung alder oppslukt av 'Legionärane', en roman om utlevering av baliske flyktninger til Sovjet  etter andre verdenskrig. Andre bøker jeg anbefaler av  Enquist: 'Musikanternas uttåg',  'Nedstörtad ängel', 'Kapten Nemos bibliotek',  'Livläkarens besök' og selvsagt selvbiografien 'Et annat liv'.


Kjartan Fløgstad




Hans første storverk, 'Dalen Portland', bekreftet det jeg hadde ant også tidligere; nynorsk er som litterært redskap bokmålet fullstendig overlegent. Han fulgte fint opp med 'Fyr og flamme', kanskje fortsatt hans beste           bok. Vil også anbefale ' Det 7.klima', 'Kron og mynt' og 'Grand Manilla' Alle de nevnte er romaner, men han er også viktig som essayist, se f.eks 'Ordlyden'.


Mark Haddon




Briten Haddon er antakelig mest kjent som barnebokforfatter i hjemlandet, men fikk et slags internasjonalt gjennombrudd med 'The Curious Incident of the Dog in the Night-Time', en fabelaktig skildring av en gutt med Asbergers syndrom. Den andre romanen for voksne, 'A Spot of Bother', måtte nesten bli en nedtur, men er det egentlig ikke, den er helt annerledes og med mye britisk humor. (Joda, jeg vet at han nylig kom med 'The Red House', men den har jeg altså ikke lest - foreløpig).


Gabriel Garcia Marquez



For meg er dette den viktigste representanten for den magiske realismen som i noen år på 70-tallet hadde betydelig innflytelse på litteratur fra så å si hele verden. Hovedverket hans, 'Hundre års ensomhet' kom allerede i 1967, og min personlige favoritt, 'Ingen skriver til obersten', så tidlig som i 61. Andre viktige  bøker fra denne columbianeren: 'Patriarkens høst', 'Beretningen om et varslet mord', 'Kjærlighet i koleraens tid', 'Generalen i sin labyrint' og selvbiografien 'Leve - for å fortelle'.  (En advarsel: Ikke se filmatiserte versjoner hverken av Marquez eller andre fra den magiske realismen, som f.eks Isabel Allende, de er gjennomgående forferdelige!)


Cormac McCarthy



Alt jeg har lest av denne karen har vært strålende, og det er alltid et forholdsvis tynt lag glasur som dekker over verdens djevelskap, noen ganger er det så å si naken råskap fra første stund. Anbefaler 'The Border Trilogy' (All the Pretty Horses, The Crossing og Cities of the Plain),  'Child of God',  'No Country for Old Men' og 'The Road', de to siste også hederlig filmet, men se sammen med noen!

Ian McEwan



Verdens djevelskap er også viet oppmerksomhet hos denne britiske forfatteren, ja faktisk såpass at han ble kalt Mcabre. Den første jeg leste,'The Innocent', inneholdt da også drap og  partering av liket, men godt fortalt var det. Den siste jeg leste, 'Solar', var mer en satire, og han er klart dårligere kvalifisert til tilnavnet for hver bok han utgir. Anbefaler også 'Enduring Love', 'Atonement', 'On Chesil Beach' og 'Saturday.'


Alice Munro



Dette har i flere år vært min kandidat til Nobelprisen, kanskje hun får den i år?! Hun skriver fabelaktige noveller, og selv om jeg på langt nær har lest alt (heldigvis!), så tror jeg ikke en blir skuffet hva en enn velger.
Omtale av 'Runaway'.


Annie Proulx



 Proulx er, i likhet med Munro, amerikaner, og det er det nesten øde landskapet i Wyoming som er ramme for henne, derav 'Wyoming-stories', iallefall tre samlinger: 'Close Range','Bad Dirt' og 'Fine the Way it is'. Den første samlingen har vært relansert som 'Brokeback Mountain' etter filmatiseringen av denne enkeltnovellen. Proulx har også skrevet gode romaner, jeg trekker spesielt fram 'Accordion Crimes'.


Enrique Vila-Matas



Til slutt den andre av mine nålevende favoritter jeg ikke kan lese i original, katalaneren Vila-Matas.  Men i stedet har jeg med velbehag lest oversettelsene til Christian Rugstad av 'Den vertikale reisen' og 'Bartleby & Co.' Den siste en leseropplevelse av de sjeldne, i sin humoristiske vri på Herman Melvilles langnovelle 'Bartleby '.

(I oktober kommer denne spalten med mine utvalgte som har lagt ned pennen for godt.)


5 kommentarer:

  1. Så spennende! Dette er en tema-greie jeg absolutt har sansen for! Tre av dine yndlingsforfattere er tilfeldigvis også mine; Ian McEwan, Per Olov Enquist og Gabriel Garcia Marquez. ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig i at temaoppslag kan være spennende, ikke minst for den som lager det, en får jo være litt kreativ!
      Er ikke så sikker på at det er så helt tilfeldig at vi har flere sammenfallende favoritter, media 'hjelper' oss jo med kjennskap til noen, uvitenhet om andre... Men la oss være enige om at vi har god smak!

      Slett
  2. Eg raudner over introduksjonen. Takk skal du ha!

    Når eg blar meg nedover lista di, tenker eg "Han skulle eg ha lese meir av" og "Ho har eg ikkje lese nok av endå" om samtlege. Det er fleire namn her eg (dessverre) ikkje har rukke å lese, men Kjærlighet i koleraens tid ligg klar til lesing nokså snart. Coetzee fekk eg endeleg lese i sommar, då eg las Vanære (eg skjønte at eg burde vald Disgrace), ei bok som definitivt gav meg lyst til å lese meir av forfattaren. Engquist og Munroe er eg og veldig begeistra for, sistnemnde var det du som introduserte meg for.

    Fløgstad og McEwan har eg foreløpig ikkje fått heilt sansen for. Begge er forfattarar det kjennest som om eg burde ha likt, men som eg ikkje har vore spesielt begeistra for. Eg har lese henholdsvis Dalen Portland og Saturday, kan hende eg har vald feil bøker, men dei gav ikkje meirsmak.

    SvarSlett
  3. Bunken på nattbordet med det en burde ha lest vokser vel for oss all ja.. Jeg merker jeg blir litt flinkere hvert år til å legge vekk bøker om de ikke har grepet meg etter et visst antall sider, jeg har tross alt stadig mindre tid igjen til å lese...

    'Dalen Portland' vil jeg mene er ganske typisk for Fløgstad, mer typisk enn 'Saturday' er for McEwan iallfall. Har du prøvd deg på Haddon og/eller Vila-Matas da? `Ville tippe at det er mer menn etter din smak!

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg har og blitt flinkare til å legge bort bøker, ja, viss eg merker at eg ikkje får noko igjen for innsatsen. Bortsett frå nokre bøker (som Ulysses, som eg til nå har lagt bort fire gonger men likevel har intensjonar om å lese), seier eg til meg sjølv at eg ikkje må lese ferdig ei bok, sjølv om eg har begynt på ho.

      Det med Saturday og McEwan, trur eg du har sagt til meg før, så han har eg eigentleg tenkt at skal få ei sjanse til. Haddon har eg lese, ja, eg las The Curious Incident... for eit par år sidan og det er ei lesaroppleving som har festa seg. Han kjem eg til å lese meir av, eg har bare ikkje komme så langt ennå. Eg meiner eg har A Spot of Bother ståande i bokhylla mi. Vila-Matas var faktisk det einaste heilt ukjende namnet på lista di, eller det vil seie, eg kjenner tittelen Barlteby &co, men eg kjende ikkje igjen forfattarnamnet.

      Slett