onsdag 1. august 2012

Qui Xiaolong: År i rødt støv


Forfatteren er nok mest kjent for en serie med krimbøker fra det moderne Kiina, med førstebetjent Chen Cao i Shanghai som hovdperson. Mer eksotisk enn spennende, sier jeg, basert på kjennskap til to av bøkene i serien.

Denne boken er noe helt annet, og bør være obligstorisk lesning for alle som har ambisjoner om å forstå noe av Kinas utfordringer. Den kom ut i fjor både i Kina og Norge, og tar for seg hele perioden fra kommunistene overtok makten på slutten av 40-tallet og fram til i dag. Og måten den gjør det påsynes meg ganske genial. 'Rødt støv' er en gate i Shangai, og vi møter innbyggerne i episodiske, løsrevne situasjoner som altså har en ytre, felles ramme. Disse kronologidk ordnete fortellingene har i tillegg alle en innledning som starter slik: Dette er siste utgaven av Rødt støv-gatens veggavis for året x.' Deretter kommer en masse selvskryt mht situasjonen i Kina, noe som ofte blir blottstilt av fortellingen som kommer umiddelbart etterpå.

Her er mange humoristiske scener, ja jeg vil gå så langt som til å si at dette er den klart morsomste boken jeg har lest om og fra Kina så langt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar