lørdag 13. mars 2010

Madsen: Volvens syner


'Volvens syner' er det femtende og siste albumet i den kjente Valhallaserien til danske Peter Madsen, en tegneserie basert på norrøn mytologi. Det kom ut i høst, nøyaktig 30 år etter det første albumet. Madsen har mao gitt seg god tid med denne serien, og det merkes, den er ytterst forseggjort - og så langt jeg kan se - og uten å ha lest på langt nær alle, er det også god formidling av det norrøne mytematerialet, selv om Madsen rimelig nok tar seg kunstneriske friheter. Det hele framstår svært proft, med Madsens tegninger som det sentrale element, naturlig nok. Komposisjonen av sidene er av høy standard, og fortellingen får et eget driv gjennom utformingen, noe eksempelet under, der menneskebarnet Tjalve, sammen med Loke (!), har sporet opp den rømte Fenrisulven, er et typisk eksempel på. (Beklager lite format, men dårlig oppløsning gjorde en større versjon meningsløs.)
Alle som kjenner litt  til norrøn mytologi,  forstår at vi - naturlig nok -
er framme ved Ragnarok, da verden skulle gå under, og en ny oppstå.

Figurene til Madsen er typete, rimelig nok (i norrøn mytologi er det også nær sammenheng mellom det ytre og de indre forhold), men menneskebarna synes jeg blir plagsomt nær 'sigøynerbarnbildene' (store øyne i et pent, men ellers pregløst ansikt).

Madsen har også laget andre serier, jeg anbefaler 'Historien om en mor', basert på et H.C. Andersen eventyr. Se ellers selv på Madsens utmerkete hjemmeside: www.petermadsen.info.

3 kommentarer:

  1. Jeg elsker, og jeg mener ELSKER, Valhallalbuene til Madsen. For det første har jeg lest alle selv, og nå har sønnen min på 10 år også lest de fleste. Jeg jobber mye med norrøn mytologi og har alltid med Valhalla under armen hvis jeg skal fortelle norrøne myter for skoleelever. De er brukt i ymse pedagogiske prosjekter, og begynner å bli ganske slitt i kantene. Anbefales virkelig til lærere som skal jobbe med norrøn mytologi.

    SvarSlett
  2. Valhalla-serien har virkelig international niveau. Jeg anbefaler den også.

    SvarSlett
  3. veldig bra serier men du har en liten feil i bloggen din han Tjalve var ikke med Loke i let av Fenrisulven det var Roskva søster hans som snek seg i Snøuglehammen til Loke (side17):) ellers bra blogg :)

    SvarSlett